En evig søken etter varme hender

Jeg bruker muffer og halvvotter til vinterpadling, men nå trenger jeg noe til teknisk padling – vinterstid.Muffer, eller pogies, er helt uslåelig til turpadling om vinteren. Med gode, tykke neoprenmuffer blir det nesten for varmt på hendene. Er det en mild vinterdag uten for mye vind, bytter jeg til open palm mits, eller halvvotter. De er åpne i hendene. Det sikrer godt grep rundt åra. Med ei treåre blir det dessuten varmt og godt i håndflatene når du holder i åra.

Halvvottene, eller open palm mitts, bruker jeg også i skuldersesongene. Da blir muffene for varme. Om sommeren padle jeg stort sett barnevet, men halvvottene er med i vestlomma. Når det er sagt, så er det enkelte sommerdager jeg har tatt på muffene. Med fire grader, skodde, regn og kuling må man sende et blikk opp i lia og se om den er grønn eller hvit. Nordnorsk sommer kan være nådeløs innimellom.

Tilbake til vinteren. Nå trenger jeg noe annet enn muffer og halvvotter. Antkeligvis votter. Til nød hansker. Jeg sluttet tidlig å bruke hansker til padling. Det er stort sett kaldt og stusselig. Da jeg dykket og snorklet var det greit med tykke neoprenhansker. De fylles med vann. Vannet forblir i hanskene og varmes opp. Ikke skulle hendene brukes til noe vesentlig heller. Å trykke på en ventil innimellom eller hente opp et kamskjell krever ikke spesiellt mye finmotorikk eller følelse i fingrene.

I en kajakk er det anderledes. Hanskene blir våt, og siden hendene ikke er i vannet hele tida renner det ut og inn og blir aldri skikkelig varmt. I tillegg blir 5 og 7 millimeters hansker for tykke til å holde rundt åra. Du blir rett og slett sliten i hendene og taket blir dårlig. Jeg har også ett eller annet jeg skal fikle med på kajakken. Senkekjøl, kart, gps, luker eller fotoapparatet. Det endte alltid med at jeg følte meg som en liten nisse uten fingre, så jeg droppet hanskene og padlet med ullvotter – helt greit. Bare husk å ha med et eller to ekstra par til å skifte med hvis du skal langt. Litt glatt på åra innimellom og litt tykke, men det funker. Helt til jeg prøvde muffer og oppdaget at det var perfekt.

Tilbake til vinteren. Nå har jeg behov for å drive teknisk trening og egenredning. Det er upraktisk med muffer. Hendene skal forflyttes raskt på åra og hele åra skal brukes. Muffer er mer eller mindre låst fast i åra, så de kan ikke brukes. Dessuten blir man barnevet med en gang man slipper åra. Halvvottene gir ingen beskyttelse når nevene er i sjøen. Det er ingen veg utenom. Jeg må kjøpe votter eller hansker. Har hørt diverse anbefalinger fra folk opp gjennom årene, men det har rent inn det ene øret og ut det andre.

På sportsbutikken har de surfeutstyr. Tykke, tykke, tykke hansker og votter. Alt for tykke til mitt bruk. Perfekt for en surfer som skal ligge i vannet og vente på båra, men uegnet til å holde i ei padleåre. Etter å ha prøvd meg gjennom sortimentet dukker det opp noe i tre millimeters neopren, men størrelsene matcher ikke. Det virker som om jeg skulle hatt lange, slanke, adelige hender. De er liksom ikke laget til hendene for avkommet av flere generasjoenr norske fiskarbønder.

Valget faller på et par tremillimeters hansker i tilnærmet rett størrelse, men med litt for høy pris. Så får jeg heller sjekke ut sortimentet på en padlebutikk når jeg kommer meg så langt avgårde.

Allerede på veg ned i fjæra kjenner jeg savnet etter den frihetsfølelsen som kombinasjonen av ullvotter på land og muffer på havet gir. Her ligger hver enkelt finger i sin egen lille kokong og blir kaldere og kaldere. De skulle nok vært en størrelse større. Kontrollen med åra er upåklagelig. Mye bedre enn med stive fingre i halvvottene slik som sist. Uansett blir det fort så kaldt at jeg må bakse meg opp i nærmeste fjære. Få av hanskene og få igang blodomløpet igjen. Heldigvis har jeg pakket både ullvotter og muffer i framskottet. Teknisk trening er det slutt på for i dag, men det blir en fin fototur – med varme hender.

Muffene mine er NRS Mamba Pogies 5 millimeter neopren (lang utgave, men tror kort er bedre). De kjøpte jeg på Tequila i Harstad.

Halvvottene er Yak open palm mitts, 2 eller 1 millimeters neopren. Det er en glidende overgang der. Ser ut som om det er 2 i overdelen og 1 i underdelen. De kjøpte jeg også på Tequila. De er jeg så fornøyde med at jeg er på andre paret.

Hanskene kjøpte jeg på Skandinavisk Høyfjellsutstyr i Svolvær. Merket er Xcel, 3 millimeters neopren.

Kommentarer er stengt.

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: